De reden van bestaan

Dit is misschien nog wel het aller moeilijkste stuk. Uiteindelijk weet niemand wat nu de echte reden is van ons bestaan. Er gaan zelfs theorieën dat we allemaal een gezamenlijke droom dromen en dat we die zelf kunnen beïnvloeden. Er zijn honderden geloofsstromingen die allemaal hun antwoorden geven. Vaak wordt je overtuiging al vroeg aangereikt door ouders of door school. Weinig mensen stellen zich deze vraag en leven het leven zoals het komt of zoals anderen het blijkbaar ook leven.

Reden van bestaan = voor iedereen anders

Weet jij de reden van je bestaan?
De grootste verwarring ligt in het feit dat je het antwoord niet zomaar zult vinden. Tenminste niet bij een ander en niet uit een boekje. Het enige wat anderen voor je kunnen betekenen is te laten zien waar jij voor zou kunnen leven vanuit jezelf. Het gaat in het leven vooral om het gevoel. Anders is het ademen, eten en de dagen doorkomen. Dus als het gaat om gevoel, welke gevoelens zijn dan dominant? In mijn ogen zijn er twee die voor een groot deel je reden van bestaan bepalen: voldoening en geluk.

Voldoening: Jij kan alléén voldoening krijgen van de dingen die echt bij je passen en dat zijn de dingen die je energie geven. Deze activiteiten die je voldoening geven zal je moeten zoeken. Een groot deel kun je al uitsluiten aan de hand van je persoonlijkheid, maar je zal jezelf moeten observeren om te bepalen waar jij voldoening uithaalt. Het kan natuurlijk voor de maatschappij heel erg tegenvallen dat jij bijvoorbeeld je voldoening haalt uit het helpen van de minder bedeelde en veel mensen uit je directe omgeven zullen je dit dan ook afraden. Laat je niet afleiden en volg hierin vooral je gevoel; met je verstand ga je dit niet oplossen. Het gaat tenslotte om jouw voldoening in jouw leven.

Geluk: Het geluk zit vaak in de kleine dingen zegt het spreekwoord. Het is dan ook veel waarschijnlijker dat je je leven kunt vullen met veel kleine dingen die je geluk brengen in plaats van één hele grote. Die paar fantastische relaties brengen je veel meer dan die tientallen oppervlakkige. Je eigen hobby of het geluk schenken aan je omgeving met jouw aanwezigheid Iedere dag met plezier naar je werk gaan, omdat je werk hebt gevonden wat echt bij jou past.

Een mooi voorbeeld is de kunstenaar. De kunstenaar doet zijn werk met passie, werkt met plezier en vol overgave. De meeste kunstenaars gaan nooit met pensioen en dat is omdat ze hun geluk en voldoening hebben gevonden.

– Doe de dingen die bij jou passen.
– Alles heeft een reden.
– Blijf dicht bij jezelf.
– Leef je eigen leven. 

– Weet ik waarom ik hier ben?
– Volg ik mijn eigen richting?
– Doe ik wat anderen bij mij vinden passen?
- Moet ik dit van mijzelf doen?

- Ik kan je helpen de zoektocht naar jou reden van bestaan vorm te geven.