Je eigen tijd

Heel de maatschappij roept dat “tijd is geld”, zelf doen we dat ook regelmatig. Maar nu even iets anders, hoeveel kost het om dat éne uurtje van gisteren terug te kopen? Als je tijd verspild dan is dat met nog geen miljard euro terug te kopen. De rijkste man ter wereld kan nog geen seconde uit het verleden goed maken. Daarom zul je moeten realiseren dat tijd niet in geld is uit te drukken, ook al laten anderen je het graag anders geloven.

Voor je het weet is jouw tijd dan ook door anderen opgebruikt, en mocht je spijt hebben van de dingen die allemaal niet hebt gedaan omdat je dacht dat je anderen tekort zou doen dan is het te laat. Maar spijt is zinloos en een verloren energie. Het is dus tijd om te leren van je fouten, als je toch meer jezelf wordt zal je ook meer je eigen tijd moeten gaan benutten. Dit is heel lastig want iedereen zal een stukje van jouw tijd willen consumeren. Je moet je tijd dan ook gaan bewaken als je meest kostbare bezit. Anderen realiseren zich dat vaak niet en jij zal dit duidelijk moeten maken. Laatst sprak ik iemand die dit fenomeen heel goed beleeft, hij geeft zijn personeel dan ook het onderstaande horloge van ruim 6000Euro naar 100 maanden werken omdat zijn mensen hem het meest kostbare in hun leven geven aan zijn zaak. 

Het is dan ook zaak in deze 24 uur’s economie om jouw tijd te reserveren binnen alle verplichtingen van je omgeving. Vaak in een werkomgeving zie je dat mensen zich in een drukke periode zich extra inzetten voor hun werkgever, niets mis mee zolang het maar niet structureel wordt. Is dit wel het geval dan zal je voor jezelf op moeten komen. 

Wees je ervan bewust dat heel veel mensen zich dit niet realiseren, dus kijken naar anderen zal je niet helpen. Ook hier is je eigen “ik” bepalend hoeveel tijd jezelf nodig hebt. Mocht je een heel introverte persoonlijkheid zijn dan heb je veel meer eigen tijd nodig, dan een extraverte persoon. Als introvert persoon laad je vooral op door alleen te zijn. En zo liggen er nog veel meer aspecten in je persoonlijkheid die te maken hebben met hoe jij je tijd verdeelt. 

- Tijd is jouw tijd.
- Tijd is onbetaalbaar.
- Tijd is je kostbaarste bezit.
- Je persoonlijkheid bepaalt mee.
- Leef je eigen leven.

- Besteed ik mijn tijd aan de juiste mensen?
- Bewaak ik mijn tijd wel?
- Hoe kostbaar vind ik tijd?
- Als ik terug kijk, wat wil anders gaan doen in de toekomst?

- Ik kan je helpen de zoektocht naar jou invulling van jouw tijd vorm te geven.