Eigenwaarde

We hebben het allemaal over eigenwaarde, maar wat is nu eigenwaarde. Het is heel moeilijk om te bepalen in hoeverre je authentiek bent. Je bent namelijk gevormd door je omgeving. In ons leven moeten we socialiseren om niet buiten gesloten te worden, daarom leren we al heel vroeg om op anderen te letten. We nemen gedrag en normen en waarden over. Hieruit ontstaat de cultuur. Maar als je alleen maar gedragingen van anderen overneemt dan doe je jezelf tekort.Als je alleen doet wat anderen van je verwachten dan praat je meer over “anderenwaarde” in plaats van eigenwaarde. Het is belangrijk om goede relaties met anderen te hebben, maar die mogen niet ten koste gaan van jouw eigen keuzes en gedragingen. 

Als je op jezelf wilt gaan vertrouwen zal je jezelf eerst moeten accepteren zoals je bent. Ook als je jezelf wilt gaan veranderen of verbeteren zal je eerst jezelf moeten accepteren zoals je bent. Op het moment dat je de eerste stap naar eigenwaarde hebt gezet, begint jou leven. Zelf wilde ik altijd net zo precies en nauwkeurig zijn als de perfectionist, net zo goed kunnen schrijven als die ene jongen die zulke mooie stukken kon schrijven. Totdat ik een aantal persoonlijkheids testen mocht doen en die hebben mij een spiegel voor gehouden. Ik heb talenten die precies bij mij passen omdat ze van mezelf zijn. Iedereen heeft zijn eigen talenten en alleen als je die kan benutten kan je groeien. Als je als perfectionist in een heel chaotische werkomgeving gaat werken zal je er echt niet gelukkiger van worden. Het doen van een Enneagramtest of een MBTI test zal je laten zien dat wat je eigenlijk wel wist maar misschien nooit wilde toegeven. 

Als je alleen kijkt naar wat anderen wel hebben en jij niet doe je jezelf tekort en zal je heel erg ongelukkig worden. Er zijn ook anderen die hun eigenwaarde opbouwen door jou eigenwaarde af te breken. De zogenaamde narcisten zullen er alles aan doen om jou eigenwaarde tot een nulpunt te reduceren. Op deze manier worden zij vanzelf superieur in hun ogen en maken ze jou afhankelijk. Door die afhankelijkheid worden ze wederom bevestigd hoe goed zij wel zijn. Er zijn echt heel veel van zulk soort mensen die door jou naar benden te halen zichzelf laten groeien. 

Een kloppend zelf beeld, tevreden zijn met jezelf, voldoende eigenwaarde en zijn wie je bent is de basis voor geluk.

- Je eigenwaarde bepaal je zelf.
- Vanuit je eigen waarde moet je leven.
- Je eigenwaarde is de bron voor al je beslissingen.
- Alleen als je jezelf kent kan je jezelf veranderen. 

- Bij hoeveel mensen kan ik echt mezelf zijn?
- Ben ik tevreden met mezelf?
- Hebben anderen het juiste beeld van mij?
- Ken ik mezelf echt goed?
- Waar ben ik nu echt goed in? 

- Ik kan je helpen de zoektocht naar de hoeveelheid eigenwaarde, en waar je die waarde bewaakt in je omgang met belangrijke anderen.