Maatschappij

Als er niemand meer in de wereld zou zijn, maar nog wel alles te koop is. Wat zou je dan nog kopen? 

Deze vraag heeft me wel even bezig gehouden. Wat doen we allemaal in ons leven om de maatschappij of gewoon onze omgeving gerust te stellen. Als er niemand meer zou zijn, zou je dan nog steeds dat grote huis willen hebben die super dure kleren en die grote auto? We leren vanaf onze geboorte om ons aan te passen aan onze omgeving en dat is maar goed ook. Het gevaar is wel dat we hierin doorslaan en niet meer naar ons zelf luisteren. 

In deze consumptiemaatschappij worden er door de media en door anderen continu een beeld geschetst dat je door te consumeren je ultieme geluk kunt vinden. Veel mensen gaan op zoek naar dat “geluk”. Je neemt misschien niet de baan die het beste bij je past, maar de baan die maatschappelijk het meeste oplevert. Met deze fantastische baan heb je straks de middelen in je hand om het geluk te kunnen kopen. Je hebt dus al een stuk van jezelf weggeven en zal daardoor voldoening gaan missen. Je koopt een mooie auto en bent echt wel een paar weeken gelukkig... maar dan is het genot al weg. O jee, wat nu? Misschien een nog beter betaalde baan zoeken of gewoon meer werken om meer te kunnen kopen en dus meer “geluk” binnen handbereik te hebben. Klinkt stom, maar we doen het bijna allemaal. Uiteindelijk offeren we ons op voor deze consumptie maatschappij en denken we dat maatschappelijke status alléén kan worden bereikt door materialistische zaken. 

Wie zoekt er echt het werk wat hem of haar geluk schenkt? Als je werk je echte passie is, zou je dan heel veel geld nodig hebben? Iedereen zoekt naar voldoening en de grootste kans dat je voldoening zult vinden is als je de dingen doet die van jezelf zijn. Je moet jezelf af en toe de vraag blijven stellen: “Heb ik echt alles nodig wat ik nastreef?” Wanneer heb je spaargeld genoeg en ga je er van genieten? Stel jezelf de vraag of je in een kasteel van een huis echt veel gelukkiger zal zijn en krijg je van een goede relatie niet veel meer terug dan van een dure auto? Jezelf zijn in onze maatschappij is best wel moeilijk.

- Maatschappij bepaalt ons gedrag.
- Maatschappij houd niet van individuen.
- Goederen brengen geen geluk.

- In hoeverre heeft de maatschappij mijn richting in mijn leven bepaald?
- Denk ik dat ik gelukkiger wordt van meer rijkdom zoals de reclames tonen? 

- Ik kan je helpen de zoektocht naar de invloed van de maatschappij op jou als individu.