Familie opstellingen

Steeds meer en meer komen we achter de kracht van het systeem. Systemen zijn echt overal. Binnen je familie of vriendengroep, op je werk, met je klanten of leveranciers, noem maar op.
Vaak zijn deze systemen onzichtbaar en hierdoor zijn de onderlinge verhoudingen niet helemaal duidelijk. Je voelt soms wel dat je vastloopt maar kan niet precies de vinger op de zere plek leggen, een opstelling kan dan inzicht geven.

Voorafgaand aan de opstelling zal eerst het probleem worden uitgediept om te kijken op welk niveau er een onbalans is en welke deelnemers binnen het systeem een rol spelen.
De 4 niveaus binnen systemen:
1. Doel van het systeem.
2. Onderlinge verbindingen.
3. Onderlinge verhoudingen, wie staat boven wie.
4. Onderlinge uitwisseling, wat geeft of vraagt de ander.

Als dit duidelijk is kan er op heel veel manieren een opstelling worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld met luciferhoutjes , poppetjes, steentjes, beschreven vellen papier of echte mensen. Bij mij in de praktijk zullen we voornamelijk gebruik maken van houten poppetjes of beschreven papier.

Tijdens deze opstelling wordt duidelijk hoe de verhoudingen liggen binnen jouw systeem. Vanuit het inzicht in de problemen en of knelpunten ontstaat er ruimte om zaken te veranderen. Zonder dit inzicht is het heel moeilijk om de echte problemen aan te pakken.

Een opstelling kan heel mooi worden gecombineerd met een coachingtraject en/of hypnosetherapie.